1971-1972

Långhårigt marininfanteri

Oktober 1971. Vi var många (ca. 125) som ryckte in till KustJS för elva månaders utbildning till gruppbefäl. PCS, Plutonchefsskolan, hade ryckt in i juni, på KA 4 i Göteborg.

KustJS fanns i kasern 2 på övre kaserngården. Ny skolchef var mj Stefan Furenius. Chef 1. kj- komp var kn Lars Larsson, numera Modin. Var det Bo Strömgren eller Claes-Göran Hedén som var chef för 2. kjkomp. Chef PCS var lt Hans-Jochen Seifert. På kompaniexpeditionen fanns flj Herbert Larsson och flj Arne Jirbrink. Öv Erik Jarneberg var regementschef.

70-talets kj-utbildning hade rätt mycket av marininfanteri över sig. Vi tränade mycket plutons och kompanis anfall. ”Riktig” jägartjänst, t ex grupps spaning, var uppskattade ljusglimtar. Dagens kj utbildas för att verka i grupp sammansatt utifrån aktuellt uppdrag. Cirkeln är sluten.

Peter Gröndahl med trosspackning m/71.  Foto: Peter Gröndahl

Ett kj-kompani m/71 var stort: Tre jägarplutoner, grk-pluton, trosspluton, båttropp, attackdykare mm. Själv tillhörde jag 1. kjkomp, 3. plutons grggrupp. Chef 3. kjplut var kn Carl-Gösta Rosén. Instruktörer var flj Wester, sg Ahlstrand, sg Ohlsson och periodvis, fk Swantesson.

Utbildningsansvar

Utbildningsansvaret vid KustJS syntes på många sätt. Varje söndagskväll hängde veckoplanen, per halvtimme, på logementdörren. Det brukade finnas en del ESO, ”Enligt senare order”. Det var mycket sällan de halvtimmarna inte fylldes. Hände det någon gång berodde det på något konkret, t.ex. havererad utrustning. Vi hoppades ju på en extra paus någon gång, men det kändes samtidigt seriöst att när man frivilligt ställt upp på något så nyttjas tiden maximalt. I slutet av varje utbildningsetapp höll skolchefen genomgång. Den kunde ges från en hög sten på Utö eller i biograflokalen. I ett par fall hade vi inte nått utbildningsmålet. Då planerades nästa etapp om så att vi kunde nå båda etappernas mål.

Tydlig pedagogik

Vapnet i olåst skåp, 50 armhävningar. Ligga på sängen med kängorna på, 30, osv. Man visste att man felat, inget snack! Pedagogiken fungerade, ordningen ökade snabbt. Och man blev stark i armarna! Inspektion av städningen inför första permission: Sergeanten steg bara över tröskeln, sträckte upp armen, utan att se uppåt, drog fingret över dörrfodret. Damm! Gör om! Vi missade färjan. Tydligt budskap igen: Ska många bo på ett logement krävs god hygien. Inför nästa permis- sion fanns inget damm, någonstans! Vi hann med färjan.

Fritidsaktiviteter

Vattenträningshallen var nyinvigd. En av alla fritidsaktiviteter som erbjöds var utbildning för sportdykarcertifikat. Hela kj anmälde sig. För många! Kursen ställdes in. Militär logik? Förhoppningsvis fanns en bättre förklaring. För egen del blev alternativet förarbevis för båt. Entusiastisk lärare var ett befäl från muldiv. Vi examinerades genom muntlig tentamen för en skeppare från Waxholmsbolaget, i Vaxholms skola. Det festligaste vi kunde hitta på för att fira vår examen i Vaxholm den kvällen var skink- smörgås och lättöl på Winbergs café. Trist, men ändå kul.

Övningsminnen

Uthämtning av skidor, ställa in, provköra. Men det fanns knappt någon snö. Skulle detta bli ett av de ESO:n som skulle ge en ledig stund? Nej. Befälet hittade en plats med mycket tallbarr och ett puderliknande snölager. Lektionen genom- fördes.

Posteringsövning i skogen norr om vägen Stenslätten - Myttinge. Kallt! NASA hade utvecklat en sällsynt värmeisolerande folie. Den hade vi som innerpåse i sovsäcken nästa gång.
Helt fel. Kondens! 

Jägarmarschen gick kors och tvärs över Värmdö, Fågelbrolandet och Djurö och innehöll gängse fysiska och psykiska prövningar. Som avslutning, efter tältresning på Myttinge, bjöds vi på rå strömming. En del åt!

Vi grg-skyttar minns skjutningen mot styr- bara mål på I 1 i Kungsängen. Efter gruppens 16:e skott hade man fått fysiskt begär.

Isveckan gick kors och tvärs över fjärden Gälnan. Isen var tunn. Tätkarlen behövde mäta istjockleken mycket ofta!

Isveckan på Gälnan.  Foto: Peter Gröndahl

Distanspaddlingen startade på Korsö och gick norrut över Björkskärsfjärden, förbi Kallskärs skärgård, upp runt Gräskö, ner genom Furusundsleden, bära kanoterna över stäket mellan Ormingelandet och Värmdö, ut genom Strömma kanal och åter till Korsö. Resan kryddades av en vältning, en skånsk påpinkning och ett par tim- mars dimma så att man inte såg en kanotlängd.

På Utö tränade vi kompanis anfall inklusive grk-eld. Vi gick mycket över Utö skjutfält de dagar- na. Är man trött är stridsvagnsspår grymma att kliva över eller ner i och upp ur.

På Karskär i Söderarmsområdet tränade vi våldsam landstigning med skarp ammunition. Ruskigt delminne: För att snabbt tömma en 200-båt trängs man i stävbrunnarna, alla pressar på den som står framför. Det ger kaviartubseffekt när stävportarna fälls. I trängseln kollar jag säkringen på AK4-an. Den hade åkt ner på Automat! Rysare! Övningen gick bra och det var gott om kulhål i pappfigurerna i terrängen. Och grg nedkämpade de utplacerade tomfaten.

Bergsklättring i Korsö torn. Foto: Peter Gröndahl

Tidsandan

Hårlängden under tidigt sjuttiotal var något längre än på dagens kj. Traditionsenligt skulle KustJS gå högvakt under Påsk. Några vägrade klippa sig så kort som befälen ville. För att spela ut dem mot oss andra samlade man in allas baskrar. Om inte alla klippte sig skulle vi gå högvakt i vit hjälm. De några vägrade hårdnackat. Befä- len ville förstås inte gå högvakt i hjälm så baskrarna delades ut igen, dagen före högvakten.

Den mest spelade låten på markans juke-box var Me and Bobby McGee med Janis Joplin. Skivan måste ha blivit utnött. På tal om markan: När någon tappade en sejdel eller kaffekopp i golvet applåderade alla, reflexmässigt, utan att ens titta mot den olycklige. Applåden gav ändå rejäl förstärkning av pinsamheten. Men stämningen var god!

Filmen De gröna baskrarna med John Wayne
hade premiär i Stockholm. PCS var på premiären, i uniform. Polisen bad dem gå ut bakvägen efter filmen. Risk för bråk. Det sades att filmen var John Waynes egenfinansierade inlägg i Vietnamdebatten. På KA 1:s biograf visades M.A.S.H. med Donald Sutherland och Elliott Gould. M.A.S.H. blev sedan TV-serie av evighetsformat.

Hyss på Korsö

Maj. Korsö! Fantastisk tid. Lycka att göra lumpen i skärgården. Full aktivitet veckorna igenom. Vi hade blivit väl sammansvetsade. Utbildningsåret hade gått fort. Snart skulle det hela vara slut. Tarzanbanan var både utmaning och träning. Bergsklättringen i Korsö torn var så kul att vi bad om mera, på kvällstid. Det blev lite tävling om att ta sig ner med så få studs mot väggen som möjligt. Sergeant Robertsson dök upp. ”Får man vara med?” Han gled ner utan studs!

Ett par icke-militära minnen:

Väldigt glam från tvättrummet i en av barackerna. Några killar hade vittjat tillsyningsmannens ålryssja vid Korsö hals. Ålarna förvarades i en kanotsäck i tvättrännan. Kul, tills det visade sig att de lånat undertecknads kanotsäck. Av ålslemmet blev den stel som cement när den torkade. Ålvittjarna smugglade med sig ålarna på fredagskvällen och lämnade dem till ett rökeri i Gustavsbergstrakten.

Hur mycket smäller en ölburk full med löspluggskrut? Sagt och gjort, vi tömde lösplugg i en öl- burk och grävde ner den i sanden på vägen mellan barackerna. Hur vi fick den att detonera? Krutstubin? Knallskott? Minns inte men det blev en härlig smäll. Befäl kom springande: Vad var det som exploderade?! Exploderade? Ingen hade hört någonting!

Ett Korsöminne till, det går inte att hejda. Fj Wiklund är känd för sitt speciella utbildningsan- svar. Många är historierna om Wickes hot om att hoppa på sin basker eller, rent av, skära den i strimlor. 1971-72 var han chef för båttroppen. Solig kväll. Stora planen ligger öde. Undertecknad är på väg mot markan. Ut från markan studsar fj Wiklund, med ett glimrande leende och liksom ut- brister i ett jublande ”Starta upp motorernaaa!” När han ser att han inte är ensam blir han snabbt allvarlig. Vi utbyter artiga honnörer.

Repövningar

Vi skulle göra fem repövningar, en var fjärde år. 1978 och 1982 blev det av. Inbjudan till den tredje kom. Telefonkedjan gick igång: Dags, grabbar! Det var det år (1986) som Chefen för Marinen hit- tade ”svarta hål” i ekonomin. Övningen ställdes in. Synd, vi ville ju!

Slutfundering

Året på KustJS var väl använt vad avser utbildning, möjligheter till självtest, kamratskap och per- sonliga minnen. Det är roligt att idag kunna hålla kontakt med verksamheten och träffa kamrater och befäl av alla årskullar, genom Kustjägarna, dvs. KJV, FKJ och kjkomp. Mina 34 år gamla minnen konfirmeras av uppskattningen av vårt gedigna nätverk.

Peter Gröndahl, kj 72

GRG. Foto: Peter Gröndahl 

 

Grundutbildning 1971-1972

Sittande på stolar från vänster: Olle Neckman, Lars Lund, Kenneth Ahlberg, Ingemar Wemmenhög, Birger Werner, H-J Seifert, Bo Strömgren, Lars Modin. Sigurd Osis, Åberg, Carl-Gösta Rosén, Bengt Ekdahl, Torbjörn Widmark, Esbjörn Nyström, Wilhelm Lagerman, ..., Bert Ågren, Claes-Göran Hedén, Janne Olsson 

Vad hände 1971?

Margarethe drottning av Danmark. Blodiga strider i Nordirland. President Nixon möter Mao. Rymdsonden Pioneer X tar med sig utomjordiskt budskap. Amatör- frågan hårt diskuterat inför vinter-OS i Sapporo. Värnpliktsriksdagen i Örebro upplöst efter att fyra SÄPO-män upptäckts. Kjell Isaksson först i världen över 5, 5 m i stav. Richard Nixon reser till Sovjet. Ledarna i Baader-Meinhof-ligan grips. Indien och Pakistan sluter fred. Rhodesia ut ur OS. 1- och 2-öringar försvinner. Kronprins Carl Gustaf inviger Ölandsbron. Sommar-OS i München kulminerar i terrordåd. Island och England involveras i det sk ”torskkriget”. Trots fredsförhandlingar trappas kriget i Vietnam upp. Olga Korbut och Mark Spitz valda till årets internationella idrottare.